Thema: boos op kind

Gert, vrouw 37 jaar. Thema: Boos op kinderen

Ik kwam in therapie omdat ik een burn-out had. Maar al snel werd duidelijk dat meerdere situaties in het heden een pijnlijk gevoel van vroeger triggerden, waardoor ik in het hier en nu heftiger reageerde dan wenselijk was. Hier had ikzelf last van, maar ook mijn omgeving. M.n. de boosheid kwam sterk naar voren richting mijn kinderen.

Als mijn kinderen niet meteen deden wat ik vroeg, kon ik boos worden, tegen hen gaan schreeuwen en gaan dreigen met straf. In de therapie kwam ik erachter dat er naar mij als kind niet geluisterd werd en dat ik als klein kind in de steek gelaten werd. Die oude pijn heb ik kunnen voelen, eerst tijdens de sessies, daarna thuis als ik stopte met boos worden en kon voelen wat mij raakte. Daardoor heb ik geleerd het eenzame gevoel dat met vroeger te maken had, los te koppelen van een actuele situatie. Het gevoel wordt nog wel getriggerd, maar ik kan er aandacht aan schenken en hoef niet meer meteen in de valse macht te schieten. Het contact met mijn kinderen is veel beter geworden, opener en rustiger. Door de therapie heb ik op een meer adequate manier om leren gaan met mijn boosheid en frustratie. Hierdoor voel ik me rustiger en kan ik meer bij mezelf blijven.

Een tijdje terug kwam bij de tussenevaluatie naar voren dat de boosheid ook in andere situaties naar voren komt en dat dit te maken heeft met mijn grenzen, grenzen trekken. Voelen waar mijn grens ligt, dat heb ik niet geleerd in mijn jeugd. Ik ga te snel mee in het verhaal/de vraag/de emotie van de ander, waardoor ik aan mezelf voorbij ga. Ik hoef het niet voor de ander op te lossen, mezelf niet aan te passen.

Nu ben ik me meer bewust van wat mijn eigen behoeften zijn, wat ik belangrijk vind en wat mijn waarden zijn. Dit heeft ertoe geleid dat ik na 8 jaar mijn baan ga opzeggen en dat ik voor mezelf ga beginnen. Ik vind waardering en betrokkenheid belangrijke waarden en daar ontbreekt het op mijn werkplek steeds meer aan, waardoor het voor mij niet meer passend is. Nu heb ik ook het vertrouwen in mijn eigen kwaliteiten, waarover ik eerst nog onzeker was. Bovendien durf ik er nu op te vertrouwen dat mijn eigen praktijk goed zal gaan lopen, omdat ik vanuit mijn hart hulp zal gaan geven, mijn eigen intuïtie volgend en op de manier die bij mij past. Vanuit liefde voor mezelf en voor de ander, zonder het te fiksen!

Reacties zijn gesloten.