Opvoeding en het Doorbreken van de generatieketen!

Vader en dochter.
Vandaag kwam Guido (51) binnen met een mooi verhaal.
Hij had een gesprek met zijn dochter gehad, op haar initiatief. En hij vertelde hoe het was verlopen.
Dat het een open gesprek was geweest, waarin zij aangaf dat ze bang was voor zijn boosheid en dat dat haar al lang parten speelde. Guido vertelde dat hij zichzelf van tevoren had voorgenomen zich niet te gaan verdedigen en zijn dochter niet lastig te vallen met zijn eigen frustraties.
Zodoende werd het een mooi en open gesprek, waarin Guido echt kon luisteren naar zijn dochter. Zichtbaar geroerd deelde hij dat er na het gesprek wederzijdse dankbaarheid tussen hen was geweest. Vanuit Guido, omdat hij echt open kon staan naar zijn dochter, en vanuit de dochter omdat ze zich gehoord voelde door hem. ‘Dit zou ik 5 jaar geleden niet voor mogelijk hebben gehouden’, zegt hij terwijl hij me aankijkt, ‘het was een hele stap om met deze therapie te beginnen, maar iedereen liep stuk op die muur die ik om me heen had. Wat ben ik blij met de gaten die er al in zijn gekomen.’

Inzicht
Guido vertelt dat hij begint op te merken hoe vaak hij eigenlijk dingen doet vanuit een hoop
op erkenning. Appjes sturen bijvoorbeeld, in de hoop dat de ander meteen reageert. En hoe onrustig het dan in hemzelf voelt als er niet meteen gereageerd wordt. De hoop op erkenning, de hoop op ‘jij doet ertoe!’. Hij kan de oude pijn van het gemis aan erkenning voelen en toelaten, beseffende waar die thuis hoort, bij het kleine onschuldige en kwetsbare jongetje, wat hij ooit was. Met ouders die niet bij machte waren hun zoon te geven wat hij destijds echt nodig had. Guido ademt diep uit, als het inzicht indaalt: er is niets mis met mij, ik ben goed zoals ik ben.

De keten doorbroken.
Hij neemt afscheid, met de opmerking; ‘Mijn ouders hebben gehandeld naar eer en geweten en daarin was niet altijd ruimte voor mijn behoeften als kind. Dat heeft niet aan mij gelegen. Ik kan het nu als vader anders doen, vanuit mijn hart en competenties. En die wetenschap dat ik goed ben zoals ik ben.

Wil je een vrijblijvend Gratis Adviesgesprek, kan ook telefonisch 06 41129543
Lees ook mijn eerdere blog over Opvoeding en ontspannen ouderschap, het doorbreken van de generatieketen


Pijn reist door families

Totdat iemand er klaar voor is

Om te gaan voelen en te helen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *