Ervaring eigen opvoeding kan doorwerken in reacties naar je kinderen

‘Ik kan toch zo boos worden op mijn kinderen! Zeker nu, als ze de hele dag thuis zijn en vaak niet doen wat ik van ze vraag. Ik kan ze dan wel villen!’. Guusje stuift mijn werkkamer in, stampvoetend bijna, en met voelbare spanning en frustratie. Ik ben blij dat ze er is, en begrijp hoe ze eraan toe is. “Ga zitten, Guusje. Goed dat je er bent’, zeg ik tegen haar.

Een ontspannen ouderschap
Aan het einde van de sessie gaat er een totaal andere vrouw naar buiten. Ontspannen, opgelucht, en met haar hart wagenwijd open naar zichzelf én naar haar kinderen. Want Guusje begrijpt nu wat er met haar gebeurt als haar kinderen in haar ogen niet meteen luisteren. Dat hun gedrag op haar uitwerkt als een onbewuste, maar grote trigger, die haar onmiddellijk haar woede opwekt. Een trigger die haar raakt in een oude, verborgen, pijnlijke jeugdervaring, die nooit verwerkt is kunnen worden. Guusje ontdekt dat er naar haar als kind nooit geluisterd werd, en dat ze emotioneel vaak in de steek gelaten is. En dat ze daar nu in geraakt wordt door het gedrag van haar kinderen.

Een beter contact met je kind
Dit eerste besef bouwen we in een aantal sessies verder uit. ‘Ik heb ontdekt hoe ik kan voelen wat het eigenlijk is wat me zo raakt als ik getriggerd word. Eerst tijdens de sessies met jouw hulp, en daarna thuis als ik stopte met boos worden en kon voelen wat mij raakte. Het leerde me dat het eenzame, machteloze gevoel echt met vroeger te maken had’, vertelt Guusje open. ‘Nu ben ik zover dat ik het kan loskoppelen van de actuele situatie, niet alleen mentaal, maar ook gevoelsmatig’. En ze vertelt met blijdschap in haar ogen hoe het contact met haar kinderen veel beter is geworden, opener en rustiger. ‘Wat ben ik blij dat ik mezelf deze ondersteuning gegund heb. Ik ben een andere moeder, de moeder die ik wil zijn’.

Advies bij oudercoaching
Hoe komt het nou eigenlijk dat je reactie op je kind vaak ongewild automatisch gaat? Hoe werkt dat? En: wat kun je eraan doen om het te veranderen? We zijn allemaal geboren als een open en in principe onbeschreven blad: puur, open en onbevangen en helemaal volmaakt op het moment van onze geboorte. En ook met heel veel behoeften. We hebben het nodig dat onze ouders onze behoeften aanvoelen, er begrip voor hebben en ze vervullen. Ons diepste verlangen is dat onze oorspronkelijke liefde herkend en gespiegeld wordt. Dat onze behoefte aan zorgzame nabijheid aangevoeld en vervuld wordt. En ook dat we als kind beschermd worden, gezien, gesteund en gestimuleerd.
Lang niet altijd gebeurt dit. Onze ouders zijn bezig met zichzelf, met problemen, of doodop van het jonge ouderschap. Als kin is dit onbegrijpelijk en doet dat pijn. We worden daar dan soms ook alleen mee gelaten, en we zijn nog te klein om deze pijn zelf te kunnen verwerken.
Deze niet verwerkte pijn blijft in ons lichaam zitten, in onze cellen, spieren, gewrichten. Vaak in de vorm van spanning, een soort onverwerkte echo. Gedurende je kinderjaren stapelt zich dit op en neem je het onbewust mee naar je volwassen leven. Om te begrijpen waarom het zo’n impact heeft, is het essentieel om het verschil te begrijpen tussen de wereld van het kind en de wereld van de volwassene.

Geen perspectief van tijd
Het kind en de volwassene hebben ieder een ander perspectief. Als kind zijn we volledig afhankelijk, kunnen we niet weg uit een situatie en de situatie niet veranderen. Ook hebben we als kind geen perspectief van tijd: voor een kind is ‘nu niet’ hetzelfde als ‘nooit niet’. En ‘nu’ staat gelijk aan ‘altijd’. Als volwassene zijn we onafhankelijk en kunnen we voor onszelf zorgen. We kunnen uit een situatie stappen of de situatie veranderen. We hebben (meestal) een vrije keuze en een tijdsperspectief, we weten dat de tijden veranderen en daarmee ook onze perspectieven. Als iets niet leuk is, weten we dat het niet eeuwig duurt.
We geloven graag dat we als volwassene ook op een volwassen manier reageren op ons kind. Maar als we kwaad of angstig worden, speelt er een oude, onbewuste realiteit mee, van het kind wat we ooit waren. Door deze te leren kennen en adresseren, krijgen we in het hier en nu werkelijk meer keuzevrijheid in onze reacties en acties.

Gratis adviesgesprek
Wil je eerst vrijblijvend kennismaken met mij of meer weten over de mogelijkheden? Dat kan. In een Gratis Adviesgesprek leg ik je uit hoe ik je kan ondersteunen op een manier die bij jou aansluit. Dit gesprek van een half uur kan bij mij in de praktijk of telefonisch 06-41129543

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *